Tekst og foto: Sigrid Skjølsvold
Har skapt sin egen arbeidsplass
I Rindal finnes flere foretak som er skapt av dedikerte gründere. To eksempler på dette er bedriftsnaboene Elshaug renhold AS og fotograf Mari Næss Bolme. Begge har fått etableringsstøtte fra Rindal kommune og satser friskt i nyoppussede sentrumsnære lokaler.
Grete Elshaug startet arbeidskarrieren i butikk. Etter å ha jobba med det i mange år fikk hun jobb i renholdsavdelinga i Rindal kommune.
– Det er mange tilfeldigheter i livet vårt, sier hun.
– Det starta egentlig med at jeg ble spurt av et par bedrifter, om jeg ville ta over renholdet hos dem. Jeg takket ja til det. Etter hvert fikk jeg tips fra en av bedriftene om at det kunne være lurt å starte eget firma.
Markedet lå klart
Hun innrømmer at hun syntes det var skummelt å kaste seg uti det. Men etter å ha bearbeidet tanken en stund bestemte hun seg for å prøve.
Firmaet Elshaug renhold ble stiftet høsten 2013, så det er snart åtte år siden. Etter det har ballen rullet, litt av seg sjøl også, sier Grete. Jungeltelegrafen gjorde mye av jobben. Det kom spørsmål fra flere bedrifter som trengte en renholder. Da hun hadde kommet opp i over 50% stilling med renhold gjennom eget firma sa hun opp jobben i kommunen, og bestemte seg for å leve av arbeidet i egen bedrift. Da tok hun en runde rundt i flere aktuelle bedrifter og spurte om de hadde behov for renholder, og det viste seg at tilbudet ble svært godt mottatt. Det var veldig mange bedrifter i bygda som ikke hadde noe godt system på renholdet sitt, merket hun.
– Jeg var veldig heldig, for markedet lå der, sier Grete.
Hun har ofte fått tilbakemeldinger både fra bedrifter og private kunder som er strålende fornøyd med den jobben som blir gjort. Renholderne kommer til faste tider, de vet hva som skal gjøres, og de gjør en grundig og ordentlig jobb. For de fleste bedrifter er det en stor fordel å slippe organisering av renholdet.
I 2015 ble May Kristin Halgunset ansatt i firmaet, så var de to. De annonserte at de også kunne ta på seg renhold for private, og rundvask, og da tok det ikke lang tid før timeplana var fylt opp for dem begge. Etter det har bedriften vokst videre, og nå er det snart fem personer som har dette som sin hovedarbeidsgiver.
Et stort økonomisk løft
I fjor flytta Elshaug renhold inn i T-komponentbygget, og de kjøpte inn ei vaskemaskin for mopper, slik at de kunne vaske dem selv. Etter hvert ønsket bedriftene som hadde avtale om vask av mopper også avtaler om vask av arbeidsklær og dørmatter. Dermed ble det behov for vaskeri med flere maskiner, og vaskeriet er nå også åpnet for private kunder hver fredag ettermiddag. Her tilbys blant annet vask og tromling av dyner og soveposer. Ei dyne er ferdig vasket og tromlet på en time.
Grete håper at det skal bli så mye å gjøre på vaskeriet at det blir mulig å holde åpent en hel dag i uka etter hvert. Andre framtidige mål er å kjøpe inn en rulle for duker og sengetøy, og utstyr til impregnering av yttertøy.
Investeringen i vaskeriet var et stort løft for bedriften, men mange faste bedriftskunder gir såpass gode faste inntekter at det likevel føltes trygt å prøve, sier hun.
Den siste tida har renholdsbedriften hatt veldig mye å gjøre, både på grunn av arbeidet med vaskeriet og oppdrag i forbindelse med innlosjering av folk som jobber på damprosjektet i Folldalen. I tillegg kommer det stadig flere forespørsler fra private kunder. Kapasiteten har vært ganske sprengt, forteller Grete. Nå håper hun at vaskeriet etter hvert kan være med å gi et trygt og varig grunnlag for å ansette en fast medarbeider til
Prosessen med å starte og drive egen bedrift synes hun har gått greit. Ved oppstart fikk hun et etableringsstipend fra Rindal kommune, og bedriften fikk også et tilskudd til etableringen av vaskeriet.
Ellers har regnskapsføreren i Statera økonomi vært en veldig god støttespiller hele veien, også i overgangen fra enkeltpersonsforetak til AS i fjor. Grete ordner arbeidsturnuser selv, og hun sender ut fakturaer selv gjennom Statera økonomi sitt regnskapssystem. Da er det enkelt for regnskapsføreren å ta seg av resten.
Alltid pålogga
– Men det er ingenting som blir av seg sjøl. Når man driver for seg sjøl så er man alltid pålogga, men har egentlig aldri fri, sier hun.
Hun har en perm som alltid ligger framme hjemme, der arbeidstimer og oppdrag må ajourføres daglig. Og hun får mange henvendelser på kveldstid og helg også. Hun innrømmer at det siste året har vært slitsomt, og at hun av og til føler seg bundet til jobben. Noen ganger kan hun tenke at hun savner en vanlig jobb, og det å kunne koble helt av etter endt arbeidstid. Familien hjemme er ikke alltid like begeistret over at hun må jobbe så mye. Men hun blir oppløftet av et godt arbeidsmiljø og av stadig positive tilbakemeldinger fra kundene. Hun har ikke angret på at hun starta egen bedrift, og er ikke i tvil om at det var et godt valg.
– Det er veldig moro å ha skapt sin egen arbeidsplass, og i tillegg en fast arbeidsplass for fire andre, sier hun.
Hun setter også veldig stor pris på de ansatte. De fortjener mye skryt, synes hun. De møter alltid opp på jobb, og gjør alltid sitt beste. Grete føler at hun kan stole hundre prosent på de ansatte, og det er veldig viktig for henne. De ansatte er inne i bedrifter og hjemme hos folk når de jobber, og full tillit er absolutt avgjørende.
Det er et stadig tilbakevendende spørsmål om man skal utvide og ansette flere folk. Det er mye å holde styr på, men Grete tenker også på at når hun først har satset og fått til dette så blir det feil å begynne å si nei til oppdrag. Derfor er hun absolutt åpen for å ansette flere.
I de snart åtte årene som har gått han Grete følt at tilbudet hun har skapt har blitt svært godt mottatt, og at folk setter stor pris på de tjenestene bedriften utfører. Enkelte er riktignok litt skeptiske til om det er behov for et vaskeri i Rindal, men hun håper og tror at hun snart kan bevise at behovet faktisk er der. Med tanke på det bruk og kast- samfunnet vi lever i så er dette også et bidrag til å bli mer miljøvennlige, synes hun. Når man vasker og tromler ei dyne blir den nesten god som ny.
Rindals første fotostudio
Som nyutdanna fotograf startet Mari Næss Bolme eget firma i Surnadal. Etter hvert flytta hun til Rindal og åpna eget fotostudio.
Hun forteller at hun alltid har vært fascinert av farger og lys og alt rundt seg. Som lita syntes hun det var moro å låne mora sitt engangskamera og ta bilder.
– Jula 2009 fikk jeg mitt første speilreflekskamera, og etter det har jeg ikke gjort annet enn å knipse bilder, ler hun
Da hun begynte på ungdomsskolen visste hun allerede at hun skulle bli fotograf. Dermed var det ganske enkelt å velge linje på videregående. Det ble media og kommunikasjon på Tingvoll.
Etter to år på videregående gikk hun to år som lærling, og fikk svennebrev som fotograf. I 2016 starta hun egen bedrift.
– Da jeg starta firmaet bodde jeg enda i Surnadal, men så fant jeg en kjøle gau kar oppi Rindala, Så det var kjærligheten som fikk meg hit, smiler hun.
I 2018 startet hun fotostudio i Rindal sentrum. På den tida hadde hun full jobb på REMA i Surnadal, og drev som fotograf ved siden av. Men virksomheten vokste, og etter hvert strakk ikke tida til. I 2019 sa hun opp jobben på REMA og satset for fullt som fotograf.
Plasseringen midt i Rindal sentrum var veldig bra. Her var det enkelt å finne fram for kundene. Bygget som rommet fotostudioet ble ødelagt av en brann i 2020, men Mari fikk redda ut alt utstyret sitt. Hun fikk tilbud om å flytte studioet til T-komponentbygget, og takka ja til det. Også her er hun veldig fornøyd med lokalene. Det passer godt med ekstra takhøyde, og det er fortsatt sentralt og lett å finne fram.
Hun la siste hånd på verket i det nye fotostudioet i påska i år, og har et rikt utvalg rekvisitter og klær til utlån.
Mari synes markedet for fotografering er bra i dette området. I tillegg til Rindal har hun kunder både fra Orkland, Rennebu, Oppdal, Surnadal, Heim og Tingvoll. Hun tar ikke bare bilder i eget studio, men drar også ofte ut for å fotografere etter ønske fra kundene. Det kan være en plass som betyr noe for dem, fin natur eller andre spesielle omgivelser. Det blir mye kjøring, men det er bare moro hvis folk har egne ønsker, synes hun.
Da hun startet eget fotostudio fikk hun støtte fra Rindal kommune. Det er mange utgifter med et slikt prosjekt, blant annet til oppussing. Da koronapandemien kom i fjor ble det brått stopp på fotooppdrag for ei stund, men det tok seg gradvis opp igjen. Mari har søkt om, og fått innvilga, såkalt korona-støtte fra Rindal kommune. Hun setter stor pris på god støtte og oppfølging fra kommunen, og føler ellers at tilbudet har blitt svært godt mottatt. Det er tydelig at både bedrifter og private setter pris på å ha en fotograf i bygda, og de er også flinke til å bruke tilbudet. Mari er faktisk den den første fotografen med base i Rindal.
Mari trives også veldig godt i Rindal. Hun innrømmer at det var rart i begynnelsen, når hun hadde vært vant til å våkne opp og se utover sjøen. Her var det skog på alle kanter, men det ble hun fort fortrolig med.
– Det er kjempetrivelig å bo i Rindal. Folk hilser når man møtes på butikken, og alle kjenner alle, sier hun.
Hun bor på et lite småbruk sammen med samboeren Håkon. Hun elsker dyr, og de har allerede skaffet seg høner. Etter hvert skal det bli flere dyr, men det er en del som må fikses og ordnes først. Samboerparet trives godt med slike prosjekter.
Ikke mye fritid
Mari var aldri i tvil om at hun skulle skape sin egen arbeidsplass. Hun trives med å jobbe alene, og med å sette opp sin egen timeplan. Noen ganger kan det være et savn å ikke ha kolleger å drøfte ting med, men det finnes blant annet internettforum som man kan bruke. Håkon har også vært en god støttespiller.
Hvis hun hadde visst på forhånd hvor mye arbeid det var å starte opp på egen hånd, så hadde hun kanskje tenkt seg om to ganger, innrømmer hun. I oppstartsfasen er det mye mer arbeid enn man skulle tro. Det er mye å sette seg inn i, og det er mye jobb å danne seg en kundegruppe og hente inn oppdrag. Men utfallet hadde uansett blitt det samme, egen bedrift måtte det bli, slår hun fast.
– Det blir ikke av seg sjøl. Det går med mye tid og energi, og det blir ikke mye fritid. For en fotograf er det ikke noe som heter ferie om sommeren, for da er det høgsesong.
Men hun angrer ikke på at hun starta for seg sjøl. Arbeidet er veldig givende, og hun trives med at ingen dager er like.
– Det er ikke bare å knipse bilder, slik mange tror. Det er mye som skjer på dataskjermen, og det er mye jobb med booking, bestillinger, kundekontakt, fakturering og regnskap. Så det går med mye tid, men det er alltid noe lytt å lære, og veldig moro.