Å flytte til et helt nytt sted byr på både utfordringer og muligheter, særlig i voksen alder. For Britt Grete Moen ble det starten på nye vennskap, et nytt hjem og frihetsfølelse. En livsstil i tråd med sin egen matfilosofi – enkelt og ekte.
At Britt og mannen skulle enda opp i Rindal lå ikke i kortene. Surnadalingen, som fant kjærligheten med en storåsbøgg på 16. mai-fest i 1984, har nemlig bodd store deler av livet på Storås. Men da de var på utkikk etter tomt til å bygge hus, var utvalget for dårlig. Helt til de begynte å lete i Rindal.
– Jeg syns Rindal var en bra plass å flytte til, det har jeg alltid følt, forteller hun.
I 2013 var drømmetomta kjøpt, og i 2015 kunne de flytte inn i sitt helt nye, unike hus, med hage på alle kanter og utsikt langt utover dalen. Bare en kort spasertur fra sentrum.
– Alt er jo i nærheten. Jeg er ikke ofte utom bygda for å handle og sånt, sier hun.
Rimelig og sentralt
Britt snakker varmt om Rindal, og de mange mulighetene stedet byr på, spesielt for unge. Hun trekker frem hvor rimelige tomtene i bygda er, både i og utenfor sentrum. Og ikke minst hvor tilgjengelig alt er – fra skole og barnehager til idrettshall og kulturhus. Men mest av alt beundrer hun de som bor her.
– Rindalingene er så flinke på dugnad, det å få til ting – sammen, understreker hun.
#utpåturvenner
Britt kjente ikke mange i Rindal da hun kom hit for snart 10 år siden. Men da Siv Bakken inviterte henne med i gruppa «#utpåturvenner», var veien til nye vennskap kort. Gjennom den lille Facebook-gruppa #utpåturvenner planlegger og reiser venninnegjengen på turer både i og utenfor Rindal, alt fra enkle «matturer» til overnattingsturer og weekender.
– Den gruppa ble ei dør inn i Rindal for meg. Som voksen er det ikke så enkelt å komme i kontakt med folk. Du har ikke de naturlige lenkene der du møter folk gjennom skole, foreldremøte, fritidsaktiviteter og slikt. Du må være litt aktiv selv for å komme inn i en vennekrets, forteller Britt.
For mange er nok Britt kjent for å glimre på kjøkkenet. Eller ved bålpanna og primusen. Og hun ble nok en pådriver med matlaging for gruppa også.
– Jeg ser at de har blitt mer interessert i mat, og gjør seg mer flid med maten før vi drar på tur, ler hun.
Enkelt og ekte
– Jeg er opptatt av at ting skal være enkelt. At folk skal tenke «det kan jeg også lage», forteller hun.
Det blir ofte matlaging på tur, og ekstra «gøytt» er det når Britt kan lage mat av det som allerede finnes på turmålet. Til og med ville vekster og blomster brukes i matlagingen.
Venninnene gjør ofte litt narr av Britt når hun kommer med papirposer fulle av mat på tur. Hun vil helst ikke bruke plast. Da går det gjerne hull på et par av posene, men det gjør henne ingenting.
– «Nå kommer hun med posene sine», sier Siv. Og plutselig har hun de fineste retter.
Om sommeren tar de gjerne med seg primusen på tur. Da pakker Britt sekken full, med ferdigpreparert mat. Planlegging er nemlig nøkkelen.
– Planlegg på forhånd og tenk enkelt, du trenger ikke styre med så mye ute. Du kan ordne ei røre til pannekaker eller vaffel hjemme, og ta med ferdig til bålet eller primusen, sier hun.
Oppskrift trollkrem
Ingredienser
- 2 kopper tyttebær, frossen eller fersk
(rips eller blåbær kan også brukes) - 1 kopp sukker
- 1 kopp melis
- 1 eggehvite
Fremgansmåte
Alt vispes sammen til det blir stivt. Bruk mikser.
Serveringstips
Smaker nydelig til vafler, sammen med vaniljesaus som dessert, eller til bålstekte pannekaker